21-01-09

Te veel aan mijn hoofd

’t Gaat weer wat minder de laatste dagen. Blijkbaar heb ik weer minder aandacht voor Tan, zou ik me niets aantrekken van de problematiek van de kinderen, enz. Tan geraakt er terug door in een depressie en ik ben de oorzaak. Dus voel ik me weer schuldig. Door mijn schuld gaat het weer slecht. Hierdoor voel ik mezelf ook weer slecht en kan ik weer minder aan. Het blijft een cirkel waar we maar niet uitkomen. Als ik meer investeer in aandacht dan vergeet ik andere dingen. Investeer ik in de andere dan vergeet ik de ene. Zo wordt er wel altijd iets uit het oog verloren waardoor er reden tot klagen is. En dat terwijl ik er me helemaal niet van bewust ben dat ik dingen vergeet. Ik zou een lijst kunnen aanleggen maar die zou ik alle minuten moeten overlopen om te zien of ik iets vergeet. Ik zeg wel vergeten, maar is het dat wel ? Ik heb problemen om met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn. Dat is misschien normaal voor mannen maar hier gaat het over dingen die zelfs voor andere mannen vanzelfsprekend zijn, dingen waar anderen niet hoeven over na te denken, ze gebeuren spontaan. Ik moet niet alleen diverse praktische dingen proberen te onthouden maar ook de dingen die anderen niet hoeven te onthouden omdat ze spontaan gebeuren, omdat het voor hen normaal is. Voor mij is dat niet. Als ik nu alles ga opschrijven waar ik heel de dag moet op letten, dan wordt het een héél lange lijst met de meest absurde dingen. Met absurd bedoel ik dat anderen zullen zeggen, daar moet je toch niet op letten, dat is toch ‘normaal’ ? Door zo’n lijst zou mijn hoofd te vol zitten en slaat de verwarring en de chaos weer toe. Want die lijst zou enkel de bedoeling hebben om te zorgen dat ik me ‘normaal’ zou gaan gedragen, alsof ik geen autisme heb. Maar normaal voor een ander is abnormaal voor mij. Ik voel me maar goed in mijn vel als ik kan zijn wie ik ben. Ik kan geen rekening houden met veel dingen tegelijkertijd. Zet ik mijn aandacht op het ene dan verwaarloos ik het andere. Het is gewoon zo. Als ik daar probeer tegenin te gaan dan voel ik me steeds slechter en lukt op den duur niets meer, is dat dan een goede oplossing ? Denk het niet …

Hoe graag ik ook zou willen zijn als een ander, ik kan dat niet. Ik wou dat Tan dat eindelijk ook eens voor 100% zou willen aanvaarden, me nemen zoals ik ben, met mijn beperkingen.

Nu word ik steeds met de neus op de feiten gedrukt, nog maar eens beklemtonen dat ik naders ben. Sorry, maar ik ben anders, ik denk anders, maar daarom heb ik niet minder aandacht voor de dingen die rond mij gebeuren, alleen is dat op mijn manier en dat begrijpen anderen dan weer niet, alsof alleen hun manier de goede is.

Ergens heb ik ook het gevoel dat naarmate ik wat meer ‘normaal’ lijk, omdat ik me op dat moment goed voel, dat Tan het als normaal gaat beschouwen en dat minder dan niet meer kan. Het kost me heel veel inspanningen om normaal over te komen, meer dan dat men zich kan indenken, en er gaat daarmee ook heel veel energie verloren.

 

Waarom mag een ‘normaal’ mens zijn zoals hij is en ik niet ?

 

07:48 Gepost door praterke in autisme | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Hey,
Zo spijtig allemaal dat dat onbegrip er steeds weer is.
Een van de grote moeilijkheden is dat als je je even aanpast, anderen direkt een vertekend beeld gaan krijgen. Van daaruit gaan ze je anders zijn weer even vergeten. Anderen weten echt niet hoeveel inspanning dat kost!! Via mijn zoon, weet ik dat die inspanningen enorm zijn en ook dat hij het niet kan volhouden. Dit zorgt voor veel misverstanden. Ik begrijp je dus volledig! Thuis kan mijn zoon zichzelf zijn en voelt zich dan ook veilig. Onze maatschappij,(de wereld van de normalen),verwacht constant teveel van anderen en voor henzelf is alles als vanzelfsprekend. De meesten zijn dan ook hypocrieten die zichzelf verstoppen achter een masker. Wees gewoon jezelf, dat is immers een sleutel tot geluk. Iemand die van je houdt, kan dat aanvaarden en respecteren. Alleen al dat je zoveel inspanningen levert, vertellen hoe mooi je bent. Inspanningen moeten niet alleen van jou komen. Ik heb het nog al eens geschreven maar misschien moet je wat meer nadenken over wat je zelf wil. Cijfer jezelf niet teveel weg dan betaal je alleen maar de tol op termijn.

Wat die dingen "vergeten" aangaan. Misschien kan je de belangrijkste dingen in een elektronische agenda programeren. Die geven dan een signaal tegen de tijd dat je die dingen zou doen. Het is maar een idee hé.

Die laatse vraag van je, die stelt mijn zoon zich ook regelmatig...

Onbegrijpelijke

Gepost door: onbegrijpelijke | 21-01-09

Kan jij je vrouw 100 procent accepteren? Kan zij zichzelf volledig zijn?

Het is moeilijk voor partners wanneer de partner zo anders is dan jezelf, voor jou en voor Tan.
Jullie hebben eigenlijk al over scheiding gebabbeld? Hoe kijk je er nu tegen? Wat maakt jou bang, wat wil jij in je leven? Ben je er zeker van dat Tan jou dit kan geven? Je verwacht aanpassingen van Tan, maar ben je zeker dat zij die kan doen?
Ieder bekijkt het vanuit zijn eigen bril, jij en zij. Jullie moeten hier een weg in vinden of een weg alleen verder zoeken.

Die laatste vraag: misschien vraagt Tan zich dit ook af over jou? Dit is nu eenmaal haar bril. Ik weet niet waarom jij denkt dat wij zo gemakkelijk die bril kunnen afzetten en die autibril opzetten, maar dat gaat niet. WIj leren onze zoon kennen met veel vallen en opstaan en uit onze fouten te leren, maar het is niet zo dat ik mijn bril zomaar op commando kan afzetten en de autibril kan opzetten. Gevoelens die wij hebben, verlangens die wij hebben leren we stilaan onderdrukken, maar ook dit is leerproces voor ons. Wij zijn anders dan jij, net zoals jij anders dan ons bent...
Met mijn zoon in de buurt, kan ik ook niet zijn wie ik ben, ik moet heel anders reageren, heel anders doen dan ik eigenlijk ben. Dus die laatste vraag stel ik me ook 'waarom kan ik mezelf niet zijn in bijzijn van mijn zoon'? En dat is soms gewoon moeilijk om mezelf uit te schakelen en de perfecte autimama te zijn, vooral als ik er ook nog een paar andere heb rondlopen voor wie die perfecte autimama helemaal niet zo goed is.Mijn zoon zal inderdaad moeten leren om te gaan met hen die anders zijn net zoals wij ook moeten leren om om te gaan met hem en te leren wat die autibril eigenlijk is... NA 5 jaar is het nog altijd moeilijk, want dan anticipeer je iets en dan blijkt dit geen probleem te zijn of dan denk je dat iets geen probleem is en dat blijkt dan een reuzeprobleem te zijn. We leren met vallen en opstaan door die autibril te kijken. Het is geen bril die we op commando kunnen opzetten. Jij kan onze bril ook niet op commando opzetten.

En soms is het een oplossing om inderdaad uit elkaar te gaan en als vrienden verder te gaan, omwille van de kinderen. Alleen wonen kan je ook die rust geven, omdat je niet moet kampen met verwachtingen van anderen.

Gepost door: Zinzia | 26-01-09

jamaar Is het wel onbegrip van Tan? Uit alles wat naar voren komt heb ik toch héél sterk het gevoel dat ze je zoveel mogelijk kansen geeft. Mijn man heeft geen autisme (voorlopig toch niet gediagnotiseerd) maar ook hij loopt steeds te sakkeren dat het nooit goed genoeg kan zijn... Nu ja, vrouwen zijn nogal 'zagen' zeggen mannen dan. Eigenlijk 'zagen' we niet. We geven gewoon onze mening denk ik. En is het niet beter te zeggen wat op het hart ligt dan het te laten woekeren als een kanker aan je hart? Mijn zoon vraagt zich voorlopig nog steeds niet af waarin hij anders is en verwacht dan ook dat alles rondom zijn persoontje en wil draait... Ik denk dat jouw houding makkelijker is...

Gepost door: sterrenmama | 11-02-09

De commentaren zijn gesloten.