07-01-09

Moeilijk moment

Ik weet niet hoe ik het precies moet verwoorden maar ik maak me ongerust. Het ging de laatste maanden steeds beter tussen mij en Tan. Ook in de gezinssituatie in ’t algemeen gaat het beter, vlotter, het is alsof ik me normaler gedraag. Wat niet gezien wordt is dat het me wel moeite kost om zo te zijn. Ik ben er in mijn hoofd voortdurend mee bezig, soms onbewust. Gisteren was het Chim zijn verjaardag en zijn we met z’n allen naar de Pizzahut geweest. Het werd een heel gezellige avond zonder ‘autistische problemen’. Toen we terug thuiskwamen maakten de 2 oudsten zelf de opmerking dat ze het een geslaagde avond vonden.

Allemaal hoopgevend, maar toen Tan later op de avond me vroeg de doos met sorteerafval naar de kelder te dragen en de doos met kerstgerief mee naar boven te brengen, kwam ik na het sorteren natuurlijk boven zonder doos. Ik had het wel gedacht, zei Tan, maar geen probleem zei ik, ik ga ze wel halen. Typisch voor mij, zodanig met mijn gedachten bij het sorteren dat ik de andere dingen vergeet. Ik ben de doos gaan halen maar Tan maakte toen de opmerking dat ze zich weer aan vanalles begint te ergeren.

 

Ze voelt zich de laatste dagen niet zo goed en ’t zal er wel mee te maken hebben dat ze minder kan verdragen. Maar ’t is weer zo’n abstracte opmerking die overal kan op slaan en die ik niet goed kan plaatsen. Het zou met mijn manier van eten te maken hebben zegt ze, ik eet de laatste tijd weer wat meer vlees, ik had gisterenavond echt geen zin in een vegetarische pizza en zoveel vlees ligt er nu ook weer niet op een hot ’n spicy …. Ik weet ook wel dat ik gestopt ben met vlees eten omdat ik er krampen van kreeg en ik ga er nu ook niet in overdrijven. Maar met de feestdagen was het wel niet simpel op geen vlees te eten …

Maar hoe dan ook, de opmerking wordt gemaakt op het moment dat ik eigenlijk weer eens iets vergeet en dan ga je het daar ook aan koppelen. Het komt dan over alsof ik het opzettelijk doe maar dat is niet zo. Ik kan daar niet aan doen. Kijk, ik maak één foutje gisterenavond en ik mag het al weer horen, dat was zo niet de laatste weken en dat verontrust me. Door het feit dat Tan zich niet goed voelt wordt blijkbaar alles weer op de helling gezet. Voor mij zit een dag vol met valkuilen die ik moet ontwijken, autistische valkuilen, en val ik er toch eens in, dan is dat maar zo. Alleen als Tan zich daar weer gaat aan ergeren dan ga ik het mij ook weer meer aantrekken waardoor ik weer depressief ga worden en dat wil ik niet.

 

Ik weet wel dat je eigen gemoedstoestand en gezondheid invloed heeft op hoe je reageert op zaken van anderen. Ik doe dingen die voor een normaal persoon niet normaal lijken. Is het nu zo moeilijk zou je zeggen om die doos mee te brengen en dat te vergeten op zo’n korte termijn (5 minuten) ? Nee, dat is niet moeilijk, maar toch overkomt het me. Als dan iemand zegt : ik erger me weer aan diverse dingen, dan is het duidelijk dat dit vergeten daar ook bij hoort. En dan voel ik me slecht omdat dat onrechtvaardig is. Onrechtvaardigheid wekt rare emoties bij me op, moeilijk te omschrijven. Ik heb dan het gevoel dat ik alles kort en klein wil slaan omdat het niet klopt, omdat het onrechtvaardig is. Maar ik hou me in, ik doe dat natuurlijk niet. Daarom stapelt het zich ook op binnenin en duurt het een hele tijd vooraleer ik dat slechte gevoel weer kwijt ben.

 

En dank zij mijn autisme zorgt die ene opmerking er weer voor dat ik het goede van gisterenavond compleet ben kwijtgeraakt en dat enkel het slechte gevoel overblijft. Eén slechte minuut op een hele avond maakt een hele avond slecht. Alleen iemand met autisme kan dit begrijpen. Het zou niet mogen, want de avond was fantastisch goed, … tot aan die verschrikkelijke opmerking …

07:01 Gepost door praterke in autisme | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hey,
zo van die dingen vergeten op korte tijd heb ik ook hoor. Ja, mensen reageren dan boos. Ik wordt dan ongelovig boos terug en denk dan gewoon: waarom moeten ze nu boos zijn, het zijn mijn benen die nu dubbel meoeten werken om het vergetene toch te doen of te gaan halen. Als ze dan echt boos zijn dan vertik het zelfs om dat vergetene te gaan halen :-)en dan kunnen ze het zelf doen! Dat gevoel van onrechtvaardigheid...Ja, hemel en aarde zou je dan verzetten hé om van die onrechtvaardigheid af te komen. Meestal stop ik dan ook niet of blijf erover bezig tot alles weer rechtvaardig is. Ik kan daar ook behoorlijk van streek van zijn!! Ik denk nu soms al, och ze begrijpen het toch niet. En daarbij zijn ze zelf allemaal zo perfect die met hun commentaar? Hey, in feite was het belangrijkste gisteren avond dat de jarige het fijn vond hé :-).Dat was dan ook zo lees ik.
Ik hoop dat jullie er vlug een positief gesprek kunnen over hebben en dat dit misverstand vlug opgelost is!!
onbegrijpelijke

Gepost door: onbegrijpelijke | 07-01-09

Ik begrijp niet waarom Tan er zo'n problemen over maakt. Mijn man heeft net hetzelfde probleem omdat hij in zijn hoofd gewoon afgeleid wordt....
Het enige ik doe is hem er nog eens aan herinneren wat hij precies moet doen zodat hij niet onnodig drie maal naar boven gaat en steeds weer vergeet waarom in godsnaam boven moest zijn. Toch veel simpeler dan nadien kritiek geven? Zo wordt de klus uiteindelijk toch gedaan. Misschien gewoon vragen om je, terwijl je bezig bent, nog eens aan de uiteindelijke klus te herinneren?

Gepost door: .c. | 23-01-09

De commentaren zijn gesloten.